Πληροφορίες

Στο ανατολικό άκρο του Αιγαίου, τόσο μακρυά από την ηπειρωτική Ελλάδα και αγκαλιασμένη από τις ακτές της Μικράς Ασίας βρίσκεται η Σύμη, ένα νησί με μοναδική γοητεία και χαρακτήρα που ξεχωρίζει. Εξαιτίας της εγγύτητάς της με την Ρόδο, η Σύμη, τόσο κατά τον παρελθόν όσο και σήμερα, εξαρτάται από το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων έχοντας ακολουθήσει κοινή ιστορική πορεία με αυτό. Από την Ρόδο, λοιπόν, επιβιβάζεται κανείς στο πλοίο γι ατη Σύμη και μετά από μιάμιση ώρα προσεγγίζει το λιμάνι της Χώρας. Η θέα που αντικρύζει κανείς είναι πραγματικά συγκλονιστική. Ένας νεοκλασικός οικισμός από υπέροχα αρχοντικά με πολύχρωμες προσόψεις σκαρφαλώνει αμφιθεατρικά από την επιφάνεια της θάλασσας έως τις κορυφές των βράχων. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε μια άλλη εποχή και ο επισκέπτης, πριν ακόμα πατήσει στο έδαφος του νησιού, ταξιδεύει ήδη στη Σύμη του 19ου αιώνα, την περίοδο της μεγαλύτερης ακμής της. Η Χώρα της Σύμης, που αποτελείται από δύο οικισμούς με δυσδιάκριτα όρια, τον Γιαλό (λιμάνι) και το Χωριό (στην πλαγιά), είναι ο μεγαλύτερος νεοκλασικός οικισμός στην Ελλάδα και διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση χάρις και στο θεσμικό πλαίσιο που τον προστατεύει ως ιστορικό οικισμό. Η βόλτα στα δρομάκια του αποτελεί μοναδική εμπειρία, καθώς κανείς δεν μένει ασυγκίνητος από την κομψότητα των αρχοντικών σπιτιών και τον πλούτου που κρύβουν στο εσωτερικό τους.

Το ορεινό και βραχώδες νησί, έχει ιδιαίτερα πολύπλοκη ακτογραμμή με μεγάλα ακρωτήρια να εναλλάσσονται με κλειστούς απάνεμους όρμους και πολλές νησίδες και βραχονησίδες διάσπαρτες γύρω από τα παράλια. Το ξηρό και άνυδρο τοπίο, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές του νησιού, κρύβει κάποιες δασώδεις εκτάσεις στην ενδοχώρα. Αν και δεν διαθέτει εντυπωσιακές παραλίες, όπως άλλα νησιά του Αιγαίου, η Σύμη γοητεύει με το ιδιαίτερο τοπίο και τα πεντακάθαρα κρυσάλλινα νερά των αμέτρητων απάνεμων όρμων της. Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι μάλλον περιορισμένο με 22χλμ. ασφαλτόδρομου να ενώνει το λιμάνι του Γιαλού με το λιμάνι του Πανορμίτη και διακλαδώσεις που οδηγούν στους υπόλοιπους γραφικούς οικισμούς του νησιού, Εμπορειό, Πέδι και Μαραθούντα. Αν θέλετε λοιπόν να εξερευνήσετε τα παράλια του νησίου θα τα καταφέρετε μόνο από θαλάσσης, είτε με δικό σας σκάφος είτε με κάποιο τουριστικό καΐκι. 

Οι Συμιακοί, άλλωτε έμποροι και ναυτικοί, αλλά και με παράδοση στην ξυλογλαπτική και τη ναυπηγική, ασχολούνται σήμερα κυρίως με τον τουρισμό και με επαγγέλματα που εξυπηρετούν άμεσα ή έμμεσα την τουριστική δραστηριότητα στο νησί. Με ιδιαίτερη προσοχή καταφέρνουν να διατηρήσουν την μοναδική φυσιογνωμία του τόπου τους κρατώντας ζωντανές τις παραδόσεις του νησιού, ενώ χρησιμοποιούν ακόμα την ιδιόρρυθμη τοπική διάλεκτο. Επισκεφθείτε το νησί τους για να απολαύσετε την καλή φιλοξενία τους και μια μαγευτική εμπειρία διακοπών.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

  • Με πλοίο: Η Σύμη βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρόδο και έτσι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε είναι να πάτε στο νησί της Ρόδου και από εκεί με πλοίο στη Σύμη με το ταξίδι να διαρκεί μια με μιάμιση ώρα. Προς τη Σύμη εκτελούνται δρομολόγια και από τον Πειραιά αλλά μόνο δύο φορές την εβδομάδα και το ταξίδι διαρκεί 16 με 18 ώρες.